Koala

Koala występuje na niewielkim terytorium globu. Spotkać go można tylko i
wyłącznie na wybrzeżach Quinns, Nowej Południowej Walii, Wiktorii i części
południowej Australii. Koala jest gatunkiem torbaczy doskonale przystosowanym do
wspinania się po drzewach. Żyją one na najwyższych gałęziach drzew
eukaliptusowych i to właśnie liśćmi tych d5rzew się odżywiają. Ciekawostką
jest, iż zwierzęta te w ogóle nie piją wody a potrzebna im wilgoć pobierają z
liści eukaliptusa. Stąd też pochodzi ich nazwa, albowiem „koala” w języku
Aborygenów oznacza „bez wody”. Okres godowy koali przypada na miesiące od
grudnia do marca. Samica rodzi po upływie 35 dni od momentu poczęcia.
Nowonarodzony niedźwiadek jest bardzo maleńki i bezbronny. Waży on zaledwie 0,3g
a przy tym jest zupełnie ślepy i nie ma futra. Wiedziony jakimś wrodzonym
instynktem wdrapuje się po futrze matki do torby, gdzie dorasta przez około 6
miesięcy. Przez pierwsze 5 miesięcy odżywia się on mlekiem matki, natomiast
podczas ostatniego miesiąca pobiera w połowie strawiony pokarm z jej jelita. Po
upływie wspomnianych wcześniej miesięcy niedojrzały jeszcze koala opuszcza
kieszeń matki i wdrapuje się na jej plecy. Trzy miesiące później, już jako
dorosły osobnik może odżywiać się samodzielnie. W dalszym ciągu zostaje jednak
przy matce, którą opuści dopiero w trakcie następnego okresu godowego.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)