Kojot

Kojoty do złudzenia przypominają wilki. Różni je jednak kilka szczegółów.
Kojoty bowiem mają węższy nos i bardziej spiczaste uszy aniżeli wilki. Również
ich sierść, która z reguły jest beżowa, w niczym nie przypomina szarej sierści
wilka. Kojoty zamieszkują prawie całą Amerykę Północną, za wyjątkiem
wybrzeży Atlantyku. W 12 stanach USA są one po ochroną, natomiast w pozostałych
często urządza się na nie polowania. Zwierzęta te są zagrożone wyginięciem z
dwóch powodów. Jednym z nich jest człowiek, gdyż zabija je dla pięknego futra.
Drugim powodem są one same, ponieważ często krzyżują się z różnymi
podgatunkami wilków i psami domowymi co prowadzi do ich powolnego zanikania. Kojoty
posiadają niezwykłą umiejętność adaptacji, dzięki czemu zdolne są
przystosować się do każdego typu środowiska. Preferują tereny otwarte,
porośnięte jedynie trawą, rzadziej niewielkimi krzakami. Wielkość ich
terytorium uzależniona jest od ilości pożywienia, jaka na nim występuje. Kojoty
są mięsożerne, przy czym 90% ich pożywienia stanowią gryzonie, takie jak:
zające, króliki, wiewiórki, itp. Potrafią również pokonać duże zwierzęta,
jednakże w takim polowaniu uczestniczy cała sfora. Z reguły wolą one świeżo
upolowane jedzenie, jednakże kiedy zajdzie taka potrzeba, nie pogardzą znalezioną
padliną.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!