Koza

Na Sertao, półpustynnym obszarze w północno-wschodniej Brazylii, zajmującym
przeszło 1 100 000 kilometrów kwadratowych, żyje około dziesięciu milionów
kóz. Pomimo panującej tam wysokiej temperatury, spiekota w ogóle nie przeszkadza.
Nic dziwnego, że tamtejsze wytrzymałe kozy są niezwykle cenione przez hodowców.
Zwierzęta te stanowią ważne źródło białka. A ponieważ wołowina bywa droga,
do popularnych potraw należy pieczone lub gotowane mięso kozie oraz buchada —
żołądek kozy nadziewany pokrojonymi w kostkę flaczkami i ryżem. Skóry
sprzedaje się do garbarni, co przynosi dodatkowy dochód. Dodatkowym plusem jest
to, że zwierzęta te praktycznie chowają się same. W ciągu dnia małe stada
pasą się w ciernistych zaroślach. O zmroku wszystkie kozy posłusznie wracają,
przywoływane przez właściciela. Poza tym kozy w odróżnieniu od innych zwierząt
hodowlanych np. bydła które tylko żywi się roślinnością, jedzą właściwie
wszystko — nawet buty, siodła i ubrania. Kozy mogą przetrwać, żywiąc się na
pozór niestrawnym pokarmem, takim jak korzenie, suche liście czy kora przeszło 60
gatunków roślin.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)