Lampart

Lamparty zamieszkują niemalże cała Afrykę. Spotkać je można również w Azji
Południowej, głównie na terenach byłego Związku Radzieckiego, Korei, Chin,
Indii i Malezji. Są to zwierzęta bardzo niebezpieczne i o drapieżnym
usposobieniu. Z reguły prowadzą samotny tryb życia, aczkolwiek zdarzają się
wyjątki, kiedy łączą się w małe grupki. Jedną z takich wyjątkowych sytuacji
stanowi okres godowy oraz późniejsze wychowywanie przez matkę potomstwa., które
najczęściej trwa ok. dwóch lat. W tym czasie matka uczy młode polowania oraz
ukrywania pożywienia w gałęziach drzew. Lamparty, jak inne drapieżne zwierzęta,
obierają sobie pewne terytorium, którego granice znaczą morzem i głębokimi
śladami pazurów na pniach drzew. Warte zapamiętania jest to, że samce z reguły
mają większe terytorium niż samice. Rozmiar terenu łowieckiego lampartów
uzależniony jest przede wszystkim od jego zasobności w pożywienie. Lamparty są
nad wyraz inteligentnymi zwierzętami, co przejawia się np. w uprawianej przez nich
sztuce polowania. Potrafią one godzinami czatować w ukryciu obserwując swoją
przyszła ofiarę, a do ataku przystępują dopiero w najodpowiedniejszym kun temu
momencie. Ponadto są również zapobiegawcze, albowiem upolowane przez siebie
pożywienie wciągają na bezpieczna wysokość na drzewo, aby uchronić je przed
hienami i szakalami.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)