Niedźwiedź

W Palestynie występował kiedyś niedźwiedź syryjski, którego wciąż można
spotkać w pn. Syrii, pn.-zach. Iranie i pd. Turcji. Ma on zazwyczaj jasnobrązowe
ubarwienie i waży ok. 140 kg. Pomimo pozornej niezdarności niedźwiedzie potrafią
bardzo szybko się poruszać nawet w trudnym terenie — na krótkich odcinkach
niektóre gatunki osiągają prędkość prawie 50 km/h. Poza tym dobrze pływają i
większość z nich umie też się wspinać. Fakty nie potwierdzają poglądu,
jakoby niedźwiedzie ściskały lub dusiły swe ofiary. Podczas walki niedźwiedź
uderza przeciwnika swą ogromną łapą i rozrywa jego ciało potężnymi pazurami.
Do zabicia jelenia często wystarcza mu jedno uderzenie. Zdaniem przyrodników
niedźwiedzie są nawet bardziej niebezpieczne niż wielkie koty. Na ogół jednak,
podobnie jak inne zwierzęta, unikają ludzi, choć mogą zaatakować, gdy zostaną
sprowokowane lub zaskoczone. Niedźwiedzie żywią się liśćmi i korzeniami
roślin, owocami, jagodami, orzechami, jajkami, owadami, rybami, gryzoniami itp.,
ale szczególnie lubią miód. Choć nie jest to regułą, zwykle wolą pokarm
roślinny.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)