Niedźwiedź polarny

Niedźwiedzie polarne są zwierzętami przystosowanymi do życia w wyjątkowo
trudnych warunkach środowiskowych. Zamieszkują bowiem oblodzone tereny Arktyki.
Są to zwierzęta bardzo silne jak również szybkie, co stanowi zaskakujący fakt,
zważywszy na ich ogromne rozmiary. Odżywiają się głównie fokami, które
wcześniej muszą upolować. W tym celu czatują przy otworach lodowych, przez
które foki łapią powietrze. Latem i jesienią ich pożywienie jest nieco bardziej
zróżnicowane, gdyż wzbogacają je o znalezione na wybrzeżu martwe wieloryby i
morsy. Poszukiwanie padliny w znacznym stopniu ułatwia im doskonały węch, gdyż
są w stanie wyczuć ją nawet z odległości 30 km. Niedźwiedzie polarne, podobnie
jak inni ich krewniacy, nie gardzą również pokarmem roślinnym, takim jak jagody,
grzyby, mchy, trawy, szczaw, morszczyn, itp. Charakterystyczną cechą tych
zwierząt jest fakt, iż są znakomitymi pływakami. Świadczy o tym prędkość
jaką osiągają podczas pływania. Jest to mianowicie 10 km/h. Ponadto bardzo
dobrze wychodzi im nurkowanie z otwartymi oczami i zamkniętymi nozdrzami. Pod
powierzchnią wody mogą wytrzymać nawet 2 minuty. Jednakże zaraz po wyjściu z
niej dokładnie otrząsają futro z resztek wody.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)