Słoń afrykański

Słonie afrykańskie zamieszkują przede wszystkim tereny sawanny. Są jednak zdolne
przystosować się do innych warunków, dzięki czemu często spotykane są na
południe od Sahary. Warunkiem koniecznym, jaki musi zostać spełniony aby słonie
zamieszkały określony teren, jest bliski dostęp do wody. Słonie są
zwierzętami, które bardzo cenią sobie wartości rodzinne. Świadczy o tym na
przykład fakt, iż urządzają pogrzeby zmarłym członkom rodziny, przykrywając
ich liśćmi i gałązkami. Głównym pożywieniem tych zwierząt są rośliny.
Żywią się przede wszystkim różnego rodzaju trawami, liśćmi, małymi
gałązkami oraz owocami. W jedzeniu niezbędna jest im posiadana trąba, za pomocą
której zrywają sobie pokarm i wkładają do gardła. Nieliczne zęby w jakie
zostały obdarzone pomagają im w rozdrabnianiu pokarmu. Jeżeli słoń straci całe
uzębienie naraz, nie jest w stanie jeść i w rezultacie umiera z głodu. Dzieje
się tak najczęściej w siedemdziesiątym roku życia tego zwierzęcia. Ze względu
na swoje gabaryty, słonie potrzebują ogromnej ilości pokarmu, który
najczęściej spożywają w nocy, rankiem i wieczorem. Często zdarza się również
tak, iż konsumują nawet w trakcie biegu, skubiąc wówczas kępy trawy lub
świeże liście.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)