Struś

Wśród żyraf, zebr, antylop gnu i gazeli, wędrujących po rozległej sawannie
afrykańskiej, żyje jedno z najbardziej niezwykłych zwierząt. Na każdym, kto je
zobaczy, silne wrażenie robi jego masywność, wysokość, potężne nogi i
piękne, puszyste upierzenie. Ten największy z istniejących ptaków osiąga wagę
do 155 kilogramów, a wyprostowany ma dwa i pół metra wysokości. Mowa o strusiu.
Dawno temu strusiowi nadano nazwę Struthio camelus, która stanowi połączenie
łaciny z greką i sugeruje podobieństwo tego ptaka do wielbłąda. Struś, tak
samo jak wielbłąd, dobrze znosi wysokie temperatury i życie w warunkach
pustynnych. Poza tym ma długie rzęsy, chroniące jego duże oczy przed stepowym
kurzem, a także długie i mocne nogi oraz silne, umięśnione stopy, zaopatrzone
tylko w dwa palce. W towarzystwie kopytnych sąsiadów struś żywi się niemal
wszystkim, co porusza się po ziemi. Jest wszystkożerny i zjada nie tylko owady,
węże, gryzonie, korzonki i większość roślin, ale też drewno, muszle,
kamienie, patyki i niemal każdy mały przedmiot jaskrawego koloru.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)