Tygrys bengalski

Tygrys bengalski określany jest mianem najgroźniejszego drapieżnika świata.
Opinię tę zawdzięcza swojej umiejętności łowienia zwierząt nawet dwukrotnie
większym od siebie. Tym co u tygrysa bengalskiego zwraca szczególną uwagę, jest
czerwono złote ubarwienie futra, które znakomicie spełnia funkcję maskującą w
środowisku cienistych lasów i sawann. Zwierzęta te są z natury samotnikami,
dlatego obszar ich terytorium łowieckiego jest z reguły dość obszerny. Może on
sięgać nawet 55 km 2. wyjątkiem w ich samotniczym życiu jest okres rozmnażania,
który przypada na wiosnę. Wówczas samiec szuka partnerki na jej terytorium i
pozostaje z nią 20-80 dni. Następnie wraca on na swoje terytorium a samica w
bezpiecznym miejscu wydaje na świat swoje młode. Najczęściej jednorazowo rodzi
się od dwóch do czterech tygrysków, które w pierwszych dniach swojego życia są
całkowicie ślepe. Początkowo odżywiają się one mlekiem matki, jednakże po
upływie 8 tygodni tygrysica pomału zaczyna przyzwyczajać potomstwo do bardziej
treściwego pożywienia. Zaledwie jedenastomiesięczne tygrysy są już przygotowane
do samodzielnego życia i mogą osobiście rozpocząć polowanie, którego dokonują
głównie w nocy.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)