W WIELU KRAJACH

W wielu krajach, w których nie notuje się wprawdzie przypadków rozwiniętego kwashiorkoiu, występują jednak niedobory białkowe wśród ekonomicznie mniej zasobnych grup ludności. Prowadzą one do upośledzenia rozwoju fizycznego i psychicznego dzieci oraz do pogor­szenia ogólnego stanu zdrowia, które może wyrażać się m. in. mniejszą odpornością na choroby zakaźne. Innymi szeroko rozpowszechnionymi zaburzeniami związanymi z wa­dliwym odżywianiem są skutki niedoboru witaminy Bi. Wita­mina Bi występuje w wielu artykułach żywnościowych, lecz głównym jej źródłem są całe ziarna zbóż. Podczas przemiału i oczyszczania ziarna ilość tej witaminy maleje, toteż mąki z wysokiego przemiału zawie- rają bardzo niewiele witaminy Bi.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)