Wal biskajski

Wal biskajski należy do rodziny wielorybów, tak więc podobnie jak one jest on
ssakiem a nie rybą. Zamieszkuje głównie niegłębokie wody przybrzeżne.
Zwierzęta te żyją w stadach rodzinnych liczących około sześciu osobników,
jednakże w porze godowej stada te łączą się a ich liczba może wzrosnąć nawet
do 50 sztuk. Pora godowa wali przypada wczesną wiosną a poprzedzają ją głośne
zaloty. Ciąża samicy trwa od do miesięcy. Jednorazowo na świat może przyjść
tylko jedno młode, które rodzi się pod wodą ale zaraz potem musi dotrzeć na
powierzchnię w celu zaczerpnięcia powietrza. Samica opiekuje się swym potomstwem
przez 2 – 3 lata, ściślej do momentu ponownego zajścia w ciążę. Wal żywi
się jedynie drobnymi stworzeniami ponieważ pomimo, iż ma on ogromny pysk to jego
przełyk jest nieproporcjonalnie wąski. Swojego pożywienia poszukuje przy
powierzchni. Płynąc powoli z uchyloną paszczą nabiera wodę, którą następnie
co kilka minut przyciska wielkim językiem do sita z długich fiszbinów
znajdujących się po bokach podniebienia, po czym wypuszcza ją na zewnątrz.
Smakowitą zawartość, która nie przejdzie przez fiszbiny, połyka. Jeden wal
dziennie pochłania około 1200 litrów tychże małych stworzeń.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)