Wydra

Niegdyś wydry występowały na rozległych terenach i nie należały do rzadkości.
Ich cenne futro sprawiło, iż obecnie można je spotkać jedynie w niektórych
rejonach Europy, na terenie byłego Związku Radzieckiego oraz w Północnej Afryce.
Żyją przede wszystkim wzdłuż skalistych wybrzeży morskich oraz na brzegach
zbiorników wód słodkich pośród drzew i krzewów. Prowadzą samotny tryb życia
albowiem są stworzeniami wyjątkowo nieufnymi. Są aktywne głównie w nocy kiedy
to patrolują swoje terytoria i oznaczają je odchodami aby inne wydry wiedziały,
że ten rewir ma już swojego właściciela. Podstawowym składnikiem ich diety są
ryby, których upolowanie niejednokrotnie wymaga od nich przepłynięcia bardzo
długiego dystansu. Wydra może rozmnażać się w ciągu całego roku a samiec na
swoim terytorium może posiadać dwie lub więcej samic, które pokrywa gdy są na
to gotowe. Jednorazowo rodzą się 2-3 małe wydry, które początkowo są całkiem
bezbronne a żyją jedynie dzięki mleku matki. Z czasem jednak rosną w siłę, tak
że w wieku trzech miesięcy uczą się już pływać, a po upływie roku są już
całkiem samodzielne, aczkolwiek w dalszym ciągu pozostają w pobliżu matki.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)