Wydra

Niegdyś wydry występowały na rozległych terenach i nie należały do rzadkości.
Ich cenne futro, a tym samym nieustanne polowanie na nie, sprawiło jednak, iż
obecnie można je spotkać jedynie w niektórych rejonach Europy, na terenie byłego
Związku Radzieckiego oraz w Północnej Afryce. Żyją przede wszystkim wzdłuż
skalistych wybrzeży morskich oraz na brzegach zbiorników wód słodkich pośród
drzew i krzewów. Prowadzą samotny tryb życia albowiem są stworzeniami wyjątkowo
nieufnymi. Są aktywne głównie w nocy kiedy to patrolują swoje terytoria i
oznaczają je odchodami, aby inne wydry wiedziały, że ten rewir ma już swojego
właściciela. Podstawowym składnikiem ich diety są ryby, których upolowanie
niejednokrotnie wymaga od nich przepłynięcia bardzo długiego dystansu. Wydra
może rozmnażać się w ciągu całego roku, a samiec na swoim terytorium może
posiadać dwie lub więcej samic, które pokrywa gdy są na to gotowe. Jednorazowo
rodzą się 2 – 3 małe, które początkowo są całkiem bezbronne a żyją
jedynie dzięki mleku matki. Z czasem jednak rosną w siłę tak, że w wieku trzech
miesięcy uczą się już pływać, a po upływie roku są już całkiem
samodzielne, aczkolwiek w dalszym ciągu pozostają w pobliżu matki.

Miło mi gościć Cię na moim blogu! Serwis poświęcony jest tematyce hobby. Mam nadzieję, że artykułu jakie tutaj zamieszczam Ci się podobają i będziesz wracać tutaj często!